Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-09@01:36:09 GMT

ذخایر آبی در ایستگاه حساس

تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۰۶۸۹۷

ذخایر آبی در ایستگاه حساس

آخرین وضعیت بارش‌ها در ایران اگرچه نشان می‌دهد ارتفاع کل ریزش‌های جوی از ابتدای سال‌آبی جاری (۹۷-۹۶) اندکی بهبود یافته است، اما مقایسه این میزان با دوره بلندمدت حکایت از به صدا درآمدن زنگ‌ هشدار بحران آب و خشکسالی در کشور دارد.

ارزیابی داده‌های آماری بیانگر این موضوع است که میزان بارش‌های تجمعی از ابتدای سال آبی (مهر ۹۶) تا جمعه گذشته (سوم آذر) بالغ بر ۲۳ میلی‌متر بوده؛ حجمی که در مقایسه با مقدار بارش‌ها در مدت مشابه سال گذشته حاکی از رشد ۵۶ درصدی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که میزان بارش‌های ثبت شده از ابتدای سال‌آبی جاری تا روز جمعه سوم آذر ماه در مقایسه با متوسط ۴۹ سال گذشته (بلندمدت)، کاهش محسوس ۲۵ درصدی را تجربه کرده است.

در این گزارش، وضعیت بارندگی تجمعی حوضه‌های آبریز درجه یک و درجه ۲، میزان بارش‌های جوی در مقایسه با متوسط بلندمدت و سال‌آبی گذشته و درصد افزایش یا کاهش آن در سطح کشور به تفکیک ۶ حوضه آبریز اصلی و حوضه‌های اّبریز درجه دو (سی‌گانه) بر اساس داده‌های شرکت مدیریت منابع آب ایران موردبررسی قرار گرفته است. به گزارش دنیای اقتصاد، ارزیابی‌ها نشان می‌دهد ارتفاع کل ریزش‌های جوی از اول مهرماه تا ۳ آذر سال‌آبی ۹۷-۹۶ بالغ بر ۲۳ میلیمتر است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه بلندمدت (۸/ ۳۰ میلیمتر) ۲۵ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۸/ ۱۴ میلیمتر) ۵۶ درصد افزایش نشان می‌دهد.

از سوی دیگر، در ایران ۶ حوضه اصلی آبریز «دریای خزر»، «خلیج فارس و دریای عمان»، «دریاچه ارومیه»، «فلات مرکزی»، «مرزی شرق» و «قره‌قوم» وجود دارد؛ حوضه‌های اصلی که میزان بارش‌های آنان نسبت به مدت مشابه سال گذشته و متوسط بلندمدت نیز مورد بررسی قرار گرفته است. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد در حوضه آبریز «دریای خزر»، از ابتدای سال آبی جاری تا روز جمعه بیش از ۹۶ میلیمتر بارش ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۲/ ۲ درصدی و نسبت به متوسط ۴۹ ساله، رشد ۵/ ۱ درصدی را تجربه کرده است. همچنین بررسی وضعیت بارندگی تجمعی حوضه‌ آبریز «خلیج فارس و دریای عمان» از ابتدای سال آبی جاری تا سوم آذر بیانگر این موضوع است که در مجموع بیش از ۲۸ میلیمتر بارش ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته رشد بیش از ۵۱۷ درصدی و نسبت به متوسط بلندمدت کاهش نزدیک به ۲۶ درصدی داشته است. در حوضه آبریز «دریاچه ارومیه» نیز از ابتدای سال آبی جاری تا جمعه گذشته بیش از ۶۰ میلیمتر بارندگی ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۴۴ درصدی و نسبت به متوسط بلندمدت کاهش ۵/ ۰ درصدی را ثبت کرده است. همچنین براساس آمارهای منتشر شده، در حوضه آبریز «فلات مرکزی»، از ابتدای سال‌آبی ۹۷-۹۶ تا جمعه گذشته در مجموع حدود ۶ میلیمتر بارش ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد بیش از ۱۸ درصد و نسبت به متوسط بلندمت ۴۹ ساله، کاهش بیش از ۶۱ درصدی را تجربه کرده است.

در حوضه آبریز «مرزی شرق» هم از ابتدای سال آبی جاری تا جمعه گذشته در مجموع ۳/ ۱ میلیمتر بارش ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۵۵۰ درصدی و نسبت به متوسط بلندمدت کاهش بیش از ۸۲ درصدی داشته است. در آخرین حوضه آبریز اصلی کشور یعنی «قره‌قوم» هم از ابتدای سال آبی جاری تا جمعه گذشته درمجموع بیش از ۱۰ میلیمتر بارش ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد حدود ۱۴۲ درصدی و نسبت به متوسط بلندمدت کاهش بیش از ۴۹ درصدی را تجربه کرده است.اما وضعیت بارندگی تجمعی در حوضه‌های آبریز درجه ۲ کشور چگونه بوده است؟ بررسی‌ها نشان می‌دهد میزان بارش ثبت شده در حوضه آبریز دریای خزر (متشکل از حوضه‌های ارس، تالش و مرداب انزلی، سفیدرود بزرگ، رودخانه‌های بین سفیدرود و هراز، هراز و قره‌سو، قره‌سو و گرگان و اترک) از اول مهر تا ۳ آذرماه جاری در مقایسه با سال آبی گذشته در سه زیرحوضه با افزایش بارندگی و در چهار زیرحوضه با افت همراه بوده است. این در حالی است که مقایسه حجم بارش‌های سال‌آبی جاری نسبت به متوسط بلندمدت ۴۹ ساله، باز هم حاکی از افزایش بارندگی در سه زیرحوضه آبریز دریای خزر و کاهش بارش در چهار حوضه است.

همچنین ارزیابی‌ها نشان می‌دهد در حوضه آبریز خلیج‌فارس و دریای‌عمان (متشکل از حوضه‌های مرزی غرب، کرخه، کارون بزرگ، جراحی و زهره، حله‌رود و رودخانه‌های کوچک، مند و کاریان و خنج، کل و مهران و مسیل‌های جنوبی، بندرعباس و سدیج، رودخانه‌های بلوچستان) در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته هیچ‌گونه افت بارشی گزارش نشده است، اما مقایسه بارش‌های ثبت شده نسبت به متوسط بلندمدت بیانگر این موضوع است که در ۶ حوضه آبریز درجه دو در حوضه اصلی خلیج فارس و دریای عمان، افت بارندگی ثبت شده است.

این در حالی است که در سه حوضه آبریز «حله‌رود و رودخانه‌های کوچک»، «مند، کاریان و خنج» و «کل، مهران و مسیل‌های جنوبی» حجم بارش‌ها نسبت به متوسط بلندمدت ۴۹ ساله، افزایشی بوده است. در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نیز از ابتدای سال آبی جاری تا جمعه گذشته بیش از ۶۰ میلیمتر بارندگی ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۱۴۴ درصدی و نسبت به متوسط بلندمدت کاهش ۵/ ۰ درصدی را ثبت کرده است. همچنین داده‌های آماری نشان می‌دهد در حوضه آبریز فلات مرکزی (متشکل از حوضه‌های دریاچه نمک، گاوخونی، طشک و بختگان و مهارلو، کویر ابرقو و سیرجان، هامون و جازموریان، کویر لوت، کویر مرکزی، کویر سیاهکوه و ریگ زرین، کویر در انجیر) اگرچه در مقایسه با سال‌آبی گذشته بیشتر حوضه‌های آبریز درجه دو با افزایش بارندگی روبه‌رو شده‌اند، اما ارقام ثبت شده نشان می‌دهد تمام حوضه‌های درجه دو در مقایسه با متوسط بلندمدت ۴۹ ساله با افت بارش همراه بوده‌اند. در حوضه مرزی شرق (متشکل از حوضه‌های پترگان و خواف، هامون و هیرمند، هامون و مشکیل) نیز براساس آمار منتشر شده نسبت به مدت مشابه سال گذشته، در دو زیرحوضه افزایش بارش و در یک زیرحوضه هم افت بارندگی ثبت شده است. این در حالی است که حجم بارش‌ها در این ۳ زیرحوضه‌ در مقایسه با متوسط بلندمدت با افت محسوسی همراه شده است. حوضه آبریز قره‌قوم هم از ابتدای سال‌آبی جاری تا جمعه گذشته درمجموع بیش از ۱۰ میلیمتر بارش ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد حدود ۱۴۲ درصدی و نسبت به متوسط بلندمدت کاهشی بیش از ۴۹ درصد را تجربه کرده است.

بارندگی در استان‌ها

بررسی بارندگی تجمعی ۳۱ استان‌ کشور از ابتدای سال‌آبی ۹۷-۹۶ تا سوم آذر ماه حکایت از افت بارش‌ها در ۲۶ استان نسبت به متوسط بلندمدت (۴۹ساله) دارد؛ افتی که به‌گفته تحلیلگران نشان می‌دهد ایران بیش از گذشته به مرز هشدار کم آبی رسیده است. این در حالی است که براساس آمار منتشر شده تنها پنج استان «اردبیل»، «بوشهر»، «فارس»، «گیلان» و «مازندران» در سال آبی جاری نسبت به متوسط بلندمدت افزایش بارندگی را ثبت کرده‌اند. بیشترین افت بارش‌ها هم در مدت زمان مورد بررسی به‌ترتیب به استان‌های «قزوین»، «مرکزی»، «کرمان»، «یزد» و «خراسان جنوبی» اختصاص داشته است.

منبع: اقتصاد آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۰۶۸۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷۶.۸ میلی متر بارش در بهار در آذربایجان شرقی ثبت شده است

به گزارش خبرگزاری مهر، حبیب عبدلی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگاران میزان بارش سال آبی گذشته (ابتدای مهر ۱۴۰۱ تا ۱۷ اردیبشهت ۱۴۰۲) را ۱۵۲.۳ میلیمتر اعلام کرد.

وی در عین حال اظهار کرد: بارش سال آبی جاری نسبت به بارش ۲۳۵.۲ میلی متری بلندمدت کاهش ۳۵.۵ میلیمتری را نشان می‌دهد.

عبدلی با اشاره به اینکه بیشترین بارش سال آبی جاری در استان از ایستگاه‌های مرند با ۲۷۲.۷ و ورزقان با ۲۷۲.۱ میلی متر گزارش شده است، گفت: کمترین بارش در ایستگاه میانه به میزان ۱۲۸.۱ میلیمتر ثبت شده است.

وی بیشترین افزایش بارش استان در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته را مربوط به ورزقان با ۱۳۲.۵ میلی متر افزایش عنوان کرد و افزود: بیشترین کاهش بارش مربوط به چاراویماق با ۴۹.۸ میلیمتر کاهش است.

عبدلی خاطرنشان کرد: سال گذشته در ایستگاه چاراویماق ۲۸۴ میلیمتر بارندگی ثبت شده است در حالی که امسال ۲۳۴.۲ میلی متر بارش داشتیم.

مدیر کل هواشناسی آذربایجان شرقی در مقایسه بارش‌های فصل جاری (ابتدای فروردین تا ۱۷ اردیبهشت) نسبت به بلند مدت گفت: در بهار امسال ۷۶.۸ میلی متر بارش در استان ثبت شده است که نسبت به بارش ۸۳.۷ میلی متری بلند مدت در زمان مشابه ۶.۹ درصد کاهش نشان می‌دهد.

کد خبر 6100329

دیگر خبرها

  • منابع بودجه‌ای برای مدیریت حوضه آبریز تالاب انزلی کافی نیست
  • بارش‌های بهاری تراز سدها را افزایش می‌دهد
  • ۷۶.۸ میلی متر بارش در بهار در آذربایجان شرقی ثبت شده است
  • پربارش‌ترین مناطق استان سمنان در شبانه‌روز گذشته
  • اوضاع وخیم ذخایر آبی در ۱۱ استان کشور؛ آب پنج سد تهران کاهش ۵ درصدی دارد
  • اوضاع وخیم ذخایر آبی در ۱۱ استان کشور/ آب پنج سد تهران کاهش ۵ درصدی دارد
  • افزایش حجم آب دریاچه ارومیه به ۲.۵ میلیارد مترمکعب
  • وضعیت مخازن سد حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه و ارس
  • تداوم بارش باران در آذربایجان شرقی
  • تداوم بارش باران تا روز جمعه در آذربایجان شرقی